Stap 1: Wie ben ik?

Voordat je aan de slag gaat met je studiekeuze is het handig om eerst iets over jezelf te weten. Dat geeft je richting om straks een keuze te maken die bij je past. Laten we beginnen met een opdrachtje. Noem eens drie dingen waar jij goed in bent. Lastig hè?

Hier gaan we je op Studiekeuzebeurs West mee helpen! Enthousiaste trainers van NJR gaan tijdens de Sterke Punten Training aan de slag met het ontdekken van jouw kwaliteiten. De Sterke Punten Training is een interactieve presentatie met diverse stellingen over mogelijke Sterke Punten. Je ouders mogen ook aanschuiven. Na de Sterke Punten Training heb jij in ieder geval een top 3 met sterke punten.

Tip: vraag ook eens aan je ouders, vrienden of familie waar zij denken dat jij goed in bent.

Bekijk hier het programma

Stap 2: Wat vind ik leuk?

Weet je al wat meer over jezelf? Super! Vervolg dan je ontdekkingstocht door uit te vinden waar je interesses liggen. Dat kan op de themapleinen. De beurs is opgedeeld in diverse themapleinen. Voorbeelden hiervan zijn Groen, Zorg & Welzijn en Bouw & Techniek.

Er vinden verschillende leuke activiteiten plaats op de themapleinen. Kruip in de huid van een professional uit diverse sectoren en branches en kom erachter wat je leuk vindt!

Bekijk de deelnemerslijst
 

Stap 3: Ga op onderzoek

Ben je al aan de slag gegaan met stap 1 en 2? Mooi! Dan is het nu tijd om écht op onderzoek uit te gaan. Met ruim 60 onderwijsinstellingen (en nog veel meer opleidingen) is het handig om je voor te bereiden op je bezoek aan Studiekeuzebeurs West. Maak een Persoonlijke Plattegrond en gebruik deze als routekaart voor de beurs.

Maak een selectie van je niveau, interesses en favoriete opleidingen. Druk op de printknop en jouw Persoonlijke Plattegrond komt zo uit de printer gerold. Nu weet je precies waar je op de beurs moet zijn!

Denk goed na over de vragen die je wilt stellen. De voorlichters op de stands zijn vaak studenten en zij kunnen zich prima in jou verplaatsen. Ze stonden tenslotte voor dezelfde keuze en hadden misschien wel precies dezelfde vragen. Moeite met het onthouden van je vragen? Schrijf de vragen van tevoren op. En denk ook alvast na met wie je de onderwijsbeurs wilt bezoeken.

Maak jouw Persoonlijke Plattegrond (beschikbaar vanaf 3 december)

Stap 4: Ga in gesprek

Vandaag is het zover. Misschien ga je met je ouders naar de beurs of met vrienden of klasgenoten. Het maakt niet uit met wie je gaat, maar bezoek de beurs in ieder geval met een doel! Je krijgt namelijk niet iedere dag de kans om met studenten van tientallen scholen en opleidingen te praten.

Stel je vragen, neem de tijd en verzamel interessante informatie. Nog een tip: laat je ticket scannen op de stands. Bij binnenkomst krijg je een keycord waar je je geprinte ticket in kunt steken. Op die manier krijg je de informatie via de post of e-mail toegestuurd. Super handig! Ben je enthousiast over een bepaalde school of opleiding. Schrijf je dan op de beurs in voor een open dag of meeloopdag. Het kan maar geregeld zijn.

Kom je er nog niet helemaal uit omdat je toch nog wat vragen hebt over je studiekeuze? Ga dan één-op-één in gesprek met een professionele studiekeuzecoach. In een gesprek van 15 minuten kun je je twijfels en vragen bespreken en krijg je advies over je vervolgstappen. Meld je op de beurs bij de aanmeldbalie coaching aan voor een gesprek.

Meld je gratis aan

Stap 5: Open dagen, meelopen en proefstuderen

Na je bezoek aan de beurs weet je vast nog niet alles, maar je bent zeker een stuk wijzer. Laat alle gesprekken en ervaringen eerst eens rustig bezinken en lees de verzamelde informatie rustig door.

Maak een selectie van de voor jou interessante scholen, check de websites en ga op zoek naar meer informatie over bepaalde opleidingen. Meld je aan voor open dagen, ga meelopen en proefstuderen zodat je de school en opleiding kunt ervaren. Zo krijg je een goed beeld van de school en studie! Zie jij jezelf hier studeren?

Scoor je gratis ticket Bekijk het programma